Днес стартира  една от най-натоварените с кадрови промени и заредена

...
Днес стартира  една от най-натоварените с кадрови промени и заредена
Коментари Харесай

Старт на новата парламентарна сесия - възлови кадрови промени и силни политически страсти

Днес стартира  една от най-натоварените с кадрови промени и заредена с политически пристрастености парламентарна сесия.

Нито едно решение не може да бъде взето без консолидираните гласове на ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи.

 

Ротацията на премиера и ръководителя на Народното събрание, предстоящото възобновяване на кабинета, десетки отлагани назначения в регулаторите и продължение на правосъдната промяна след измененията в Конституцията от края на 2023 година - това ще са акцентите в започващата през днешния ден (11 януари) нова сесия на Народното събрание.

 

Асен Василев - втори вицепремиер, ген. Атанас Атанасов - началник на Народното събрание, а Никола Минчев - лидер на листата при евроизборите - за такова систематизиране на основни постове в страната се разбра през вчерашния ден от изявлението на премиера Николай Денков

 

Той уточни, министри ще бъдат сменяни, единствено в случай че двамата с Мария Габриел са съгласни с дадена рокада.  " Смени ще бъдат правени, единствено където е належащо, чакам да са единични случаи ", акцентира Денков.  " Важно е всеки министър да бъде оценен съгласно работата, която е приключил ", посочи той. 

 

Така на политически тезгях са поставени оценки на сегашни министри, преценки за бъдещи назначения и спазване на нежните салда сред некоалиционните сътрудници.

 

Заседанието би трябвало да бъде намерено тъкмо в 9 ч., само че очертаващият се динамичен политически ден ще стартира още по-рано. Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов разгласи, че за 8.30 ч. е планувана среща сред него и водачите на " Продължаваме промяната - Демократична България " и Движение за права и свободи. По думите му те ще разискват възможни смени на министри при ротацията на Николай Денков с Мария Габриел при започване на март, номинациите на Народното събрание за двама нови съдии в Конституционния съд и идните назначения в държавните регулатори.

 

Макар ръководещите обединения да заявяват убеденост, че ще намерят съгласие за обновеното държавно управление, на назначенията в кабинета и в регулаторите се гледа като сигурен източник на напрежение сред формалните участници във властта - ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България ", и неофициалния им, само че неотме́нен сътрудник Движение за права и свободи. Изостряне на връзките не е изключено и вътре в обединението на втората по бройка парламентарна група, както сподели желанието на Атанас Атанасов от ДСБ да заеме мястото на ръководител на Народното събрание вместо Никола Минчев от " Продължаваме промяната ".

Назрява спор в " Продължаваме промяната - Демократична България " поради председателството на Народното събрание

 

В последните два месеца болшинството даваше поръчки, че към назначенията в регулаторите ще се пристъпи едвам откакто бъде дефинитивно контрактувано разпределението на над 80 позиции в 17 органа. Засега не е решено по кое време ще стартира попълването тук-там, а въпросът е от основно значение поради стратегическото преимущество на този, който държи властта - Денков до март или Габриел по-късно. Заедно с кабинета, в който влизат 20 души и единственото име пред скоби е на Мария Габриел, местата за разискване доближават 100. За повече от тези постове ще се изисква квалифицирано парламентарно болшинство от най-малко 160 народни представители., което значи, че ГЕРБ, " Продължаваме промяната - Демократична България " и Движение за права и свободи би трябвало да гласоподават дружно, т.е. ще зависят една от друга за кадровите решения. 

 

Мандатите на множеството от подлежащите на избиране позиции надвишават периода на работа на Народното събрание, заради което резултатите от кадруването освен ще дефинират действието на държавната машина за години напред, само че ще имат отношение и към въздействието на участниците в ръководството в бъдеще.

 

Най-належащите назначения са: 

 

Висшия правосъден съвет - петима; Висшия прокурорски съвет - шестимаИнспектората към Висшия правосъден съвет - основен контрольор и десетима инспекториКомисията за защита на конкуренцията - ръководител, зам.-председател и петима членовеКомисията за енергийно и водно контролиране - председателКомисията за финансов контрол - председателНационалната здравноосигурителна каса - шеф и подуправител.

Най-спешната задача е ГЕРБ, " Продължаваме промяната - Демократична България " и Движение за права и свободи да намерят съгласие за двамата съдии в Конституционния съд от квотата на Народното събрание. Срокът за кандидатури изтича през днешния ден в 18 ч.

 

 Като номинация на ГЕРБ най-често се загатва името на ръководителя на парламентарната група Десислава Атанасова, а " Продължаваме промяната - Демократична България " разгласи, че издига арбитър Борислав Белазелков.

 

Акцент остават и проектозаконите, свързани с Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ), по който България може да получи над 1.4 милиарда лева от Европейската комисия. Оценката на политическите сили е, че авансово квалифицираният от служебното държавно управление законопроект има дефекти, като измежду тях са: прекомерно невисок предел за оповестяване на дебитор за неплатежоспособен; липса на изясненост по какъв начин да се подходи при обезпечени вземания и по какъв начин те се отнасят към отминалостта на задълженията за физически лица.

 

В проектопрограмата за двете пленарни съвещания тази седмица е включено първото четене на промени в Закона за протекция и развиване на културата и промени в непрекъснати комисии.

Предвидено е изслушване на ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов относно покачването на цените на водата приблизително с 15 % от 1 януари 2024 година Искането за чуване е импортирано от депутати от парламентарната група на " Продължаваме промяната - Демократична България “. 

В плана на дневен ред е още първото четете не промени в Закона за професионалното обучение и образование, в Закона за признание на професионални квалификации, в Закона за висшето обучение и в Закона за предучилищното и учебното обучение. 

 

В петък от 9 часа е очакван блиц надзор, в който съгласно парламентарния устав вземат участие министър председателят Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел. След това от 11 часа ще има постоянен парламентарен надзор с присъединяване на министри.

Споделяне



 

 

Очаквайте детайлности

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР